"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Jacht

Vrijdag, 25 september, 2020

Geschreven door: Cis Meijer
Artikel door: Ramona van den Berg

Een dynamische thriller

[Recensie] Wat een mooie mysterieuze cover heeft dit boek. Je ziet iemand tussen de bomen. Je bekijkt deze persoon van achteren. Het is niet te achterhalen of dit een man of een vrouw is. Geheel in het zwart gekleed. In de bomen hangen poppen. Deze cover trok meteen mijn aandacht.

We lezen dit verhaal vanuit twee perspectieven. Over Sam lezen we op witte bladzijdes met zwarte tekst. Sam is samen met haar vriendin Sterre en diens vriend Dylan de drukke, opstandige en luidruchtige leerlingen. Het tweede perspectief waar we vanuit lezen is Wolf. Zijn verhaal staat op zwarte bladzijdes met witte tekst. Dit verhaal komt mysterieuzer en soms wat vijandig over op mij. Wolf is bevriend met Juffrouw Willow, de mentor van Sam. Het contrast van de zwarte hoofdstukken en de witte hoofdstukken vind ik leuk gevonden. Als ik tijdens het lezen van de witte hoofdstukken zag dat de zwarte snel aan de beurt waren was ik wel heel benieuwd wat Wolf ging meemaken.

Wanneer Sam bij juffrouw Willow moet komen doet ze iets waar ze naderhand spijt van heeft. Als ze dit ongedaan wil maken komt ze er achter dat er iets aan de hand is. Na deze situatie op school, waar ik niet te ver op wil in gaan in verband met spoilergevaar, verandert het verhaal en neemt de spanning toe. Sam heeft in dit verhaal vaak een onderbuik gevoel, wanneer zij deze heeft neemt de spanning in het verhaal toe. Wanneer ik dus vanuit haar lees en zij dit gevoel ervaart wil ik door blijven lezen.

We maken ook kennis met andere klasgenoten van Sam. Deze worden allen tot een bepaalde hoogte uitgewerkt. Eigenlijk net genoeg om ze een naam te geven in het verhaal. Al blijven de hoofdpersonages toch bovengenoemde namen.

Geschiedenis Magazine

We krijgen te maken met thema’s die voor de jeugd herkenbaar zijn. Een laag zelfbeeld, intimidatie, chantage en sexting spannen de kroon in dit verhaal. Dit alles zorgt voor een dynamische thriller die tot aan het einde toe goed uitgewerkt wordt. Naar het slot toe komen alle lijntjes samen en krijg je een goed beeld over het hoe en wat. En vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.

Ik geef deze jeugdthriller 5 sterren, het verhaal laat zich makkelijk lezen en de verschillende kleuren hoofdstukken en de thema’s van nu zorgen voor een spannende thriller die zeker gelezen moet worden.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur: