Kerstmis met Boer Boris

Maandag, 24 december, 2018

Geschreven door: Philip Hopman
Artikel door: Katelijne van Alem

Hallo, kijk uit! Maak baan! De kerstboom komt eraan!

De auteur en illustrator

[Recensie] Ted van Lieshout werkt als illustrator en grafisch ontwerper. Hij heeft een enorm oeuvre op zijn naam staan, voor jonge kinderen schrijft hij Boer Boris. Hij gebruikt graag humor in zijn werk.

Philip Hopman is geboren in Egmond en heeft altijd een passie voor tekenen gehad. In 1991 begon hij aan de serie Jubelientje en in 2012 is hij met Ted begonnen aan Boer Boris. Dit boek is alweer het elfde deel. Boer Boris woont met zijn zus en broer en een hoop beesten op de boerderij. Philip woont nu ook in Egmond met allerlei dieren.

Achterflaptekst

Foodlog

“Het is al bijna Kerstmis. Maar Boer Boris heeft nog geen kerstboom!”

Verhaal

Boer Boris gaat naar het bos. Het is bijna kerstmis, en hij heeft nog geen kerstboom. Ze graven een mooie boom uit, zodat de boom in leven blijft. Omdat ze de grootste hebben meegenomen, past hij niet in huis. Ze besluiten de boom buiten te laten staan, alle dieren komen kijken!

Dan gebeurd er iets heel vervelends, het oude varken is doodgegaan. Ze gaan hem begraven in het bos, op de plek waar de kerstboom stond. Thuis bedenken ze dat het varken erg eenzaam zal zijn en dat ze zo eigenlijk geen kerstmis kunnen vieren. Daarom gaan ze terug naar het bos en alle bomen versieren! Later met kerst wordt er een biggetje geboren!

Vormgeving

Zachte cover met mooie prenten. Erg levendig en zeer gedetailleerd getekend. De tekst is op rijm en zorgt ervoor dat het fijn voorlezen is en later zelf goed te lezen. Er gebeurd van alles in het boek en de prenten laten dat duidelijk zien. Zelf vond ik het lastig dat er onderwerpen als de dood op deze manier samenkomen in een kerstboek. Er ligt een wat vreemde eenheid in het verhaal en in de prenten.

Meerdere thema’s

In het boek komen allerlei thema’s aan bod: kerstmis, versieren, samen en alleen zijn, de dood, het leven. Allerlei onderwerpen die goed bespreekbaar zijn met kinderen en om bij stil te staan zo in de decembermaand. Er gebeurd dagelijks zoveel, in dit boek komt dat allemaal samen. Maar juist daarom zijn alle onderwerpen maar kort uitgewerkt.  Ik vond het persoonlijk jammer om dit alles in een kerstverhaal te laten gebeuren. Het is ergens vreemd hoe het in dit boek samenkomt. Ik had er heel wat anders van verwacht, zeker gezien de andere boeken van Boer Boris.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: