Rein

Donderdag, 28 april, 2022

Geschreven door: Wim Duijst
Artikel door: Lilian Retel

Een indrukwekkend verhaal over de impact van een niertransplantatie

[Recensie] Rein Vaneveld is 48 jaar en heeft een ernstige nierziekte. Omdat niemand uit zijn omgeving een nier kan doneren besluit Wim een oproep op Facebook te plaatsen. Deze oproep wordt gezien door zijn jeugdliefde Jenny en zij besluit de nier te doneren, ondanks dat Rein en Jenny elkaar ruim dertig jaar niet gezien hebben. Reins vrouw Christa is niet erg enthousiast over deze donatie. Hoewel ze graag wil dat haar man weer een volwaardig leven kan leiden, ziet zij ook hoe de liefde tussen Jenny en Rein langzaam weer op lijkt te bloeien.

In Rein lees je niet alleen het verhaal van Rein zelf, maar ook van de personen uit zijn directe omgeving. Het perspectief wisselt voornamelijk tussen Rein, Christa en Jenny. Hierdoor krijg je een heel volledig beeld van wat de personages meemaken. De niertransplantatie heeft niet alleen voor Rein directe gevolgen. Jenny heeft veel twijfels en is angstig over de ingreep. Christa is gefrustreerd dat zij geen nier mag doneren vanwege haar bipolaire stoornis en zij is heel bang om haar man te verliezen. Zowel aan de ziekte als aan Jenny.

Alle personages dragen geheimen met zich mee waardoor er complexe situaties ontstaan. Het draait hierbij niet alleen om de liefde tussen Christa en Rein en Jenny en Rein, maar ook om het verleden van Jenny. Ook Jenny haar zoon speelt een grote rol.

Rein is een indrukwekkend verhaal. Omdat je vanuit alle invalshoeken de impact van Jenny haar besluit leest, wordt heel duidelijk hoe elke beslissing gevolgen heeft. Doordat er ook veel geheimen uit het verleden naar boven komen, blijft het verhaal interessant.

Yoga Magazine

Het enige nadeel is dat soms niet direct duidelijk werd in een hoofdstuk vanuit welke personage het geschreven is en in welke tijd het zich afspeelt. Dit zorgt ervoor dat je soms even moet schakelen.

Wim Duijst heeft een vlotte schrijfstijl die gemakkelijk leest. Weinig moeilijke woorden, goede dialogen en er is ook wat humor aanwezig.

Het is te merken dat Wim Duijst dit boek heeft geschreven vanuit een persoonlijke ervaring. Wim heeft namelijk in het verleden zelf een nier gedoneerd aan een jeugdvriend en de twijfels die Jenny heeft zijn de twijfels die ook Wim heeft gehad. Dit wetende wordt het verhaal nog indrukwekkender.

Rein heeft op mij veel indruk achtergelaten. De emoties, gedachten en (beladen) situaties worden goed beschreven en je leeft mee met de personages. Ik beoordeel het verhaal met 4 sterren, omdat het me echt aangegrepen heeft en ik heb genoten van Wim Duijst zijn schrijfstijl. Ik hoop dat dit verhaal mensen aanzet om na te denken over het doneren van organen bij overlijden, maar wellicht ook indien een naaste onverwacht een nier nodig zou hebben!

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Rein

Auteur:
Wim Duijst
Categorie(ën):
Literatuur

Het verzwegen kind

Achter de schermen

Rein

Auteur:
Wim Duijst
Categorie(ën):
Literatuur
  Rein