"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Nieuws: De kinderboekenweek van 2023

donderdag, 28 september 2023

De kinderboekenweek van dit jaar is weer in zicht. 4 tot en met 15 oktober zijn er activiteiten in heel het land met dit jaar het thema ‘Bij mij thuis’. Met het thema wil de stichting CPNB kinderen op de hoogte brengen van de verschillende soorten thuissituaties.

Kinderboekenweekgeschenk
Het kinderboekenweekgeschenk dit jaar is Ravi en de laatste magie van Sanne Rooseboom. Het boek gaat over de elfjarige Ravi die in een flat woont met haar moeder en broertje. Het gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. Omdat Ravi’s moeder in een rolstoel zit, heeft de gemeente een rolstoelvriendelijk plekje voor de familie gevonden in een tehuis voor oude mensen. De oude mensen blijken gepensioneerde tovenaars. Het tehuis zit vol kikkers, geheime kamers en goudklompjes. Door de komst van het gezin gaat er iets mis en de machtigste, naarste tovenaar van de wereld wil de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen.

Rooseboom debuteerde in 2016 met haar boek Jippie! Een humeurig sprookje. Daarna kwam Rooseboom uit met Het ministerie van Oplossingen waarvan meerdere delen verschenen. In 2022 kwam haar jeugdroman Mot en de metaalvissers uit en op de shortlist van de literatuurprijs De Boon 2023. De illustraties van Ravi en de laatste magie zijn gemaakt door Sophie Pluim.

Tijdens de boekenweek ontvang je Ravi en de laatste magie gratis bij de besteding van 12,50 euro aan Nederlandse kinderboeken.

Archeologie Magazine

Naast het kinderboekenweekgeschenk is er ook nog het Prentenboek van de Kinderboekenweek: Mijn huis is jouw huis van Yvonne Jagtenberg. Het gaat over de moeder van Pats die in haar eentje woonde in een huisje bij de brug. Zij werd toen verliefd op een man met twee kinderen. Niet lang daarna werd Pats zelf geboren. Tante Kee kwam logeren, maar ging nooit meer weg. Er werden kamertjes bijgebouwd, want steeds meer mensen kwamen erbij wonen. Tot er op een dag iemand op de stoep staat te schreeuwen dat het zo echt niet verder kan gaan.

Auteur Yvonne Jagtenberg schreef en tekende veel boeken, onder meer Hondje, Balotje en Wandert. Jagtenberg won twee keer op een rij een Gouden Penseel, in 2019 voor Mijn wonderlijke oom en in 2020 voor Hup, Herman. Haar prentenboek Ik ben Pippi niet! werd in 2022 bekroond met een Bronzen Penseel en is geselecteerd voor de Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen 2023. 

Kinderen voor kinderen
Ook is er een nieuw Kinderen voor Kinderen nummer gemaakt. Elk jaar komt er een uit in het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het nummer Bij mij thuis, geschreven door kinderboekenauteur Iven Cudogham. Hij schrijft boeken over Anansi de spin, een mytisch figuur is in verhalen uit Afrika sinds de intercontinentale slavenhandel in de zeventiende eeuw. Kinderen voor Kinderen maakt dit jaar voor de twaalfde keer een lied bij het thema van de kinderboekenweek. Bij mij thuis heeft een videoclip, je kunt deze hier bekijken.

Kinderboekenweek lijst
Voor de Kinderboekenweek van 2023 is er een lijst samengesteld met 20 boeken passend bij het thema, Bij mij thuis. Deze boeken staan centraal tijdens de kinderboekenweek campagne. 

Voor groep 1 en 2 staat op de lijst: De wereld op één moment door Ben Lerwill en vertaald door Maria van Donkelaar, Samen gaan bouwen door Oliver Jeffers en vertaald door Mirjam Hoekstra, Bij ons in de straat door Koos Meinderts en Annette Fienieg, Gebakken rijst met van alles en nog wat! door Reza Kartosen-Wong en Chee-Han Kartosen-Wong en Samen zijn we thuis door Stephanie Parsley Ledyard en vertaald door Jaap Robben.

Voor groep 3 en 4 staat op de lijst: Dit is mijn huis door Isabelle de Ridder, Mijn grote geweldige familie door Adam & Charlotte Guillain, Iedereen telt mee door Kristin Roskifte, vertaald door Sylvia Vanden Heede, Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar door Selma Noort en Natascha Stenvert, Hier zijn Ari en Loek door Yvonne de Vries, vertaald door Jeska Verstegen en Dit gebeurde allemaal echt door Joukje Akveld en Kees de Boer.

Voor groep 5 en 6 staat op de lijst: Beste broers door Jowi Schmitz, Groetjes uit Zeerijp door Lysette van Geel, Kinderen van ver door Martine Letterie en Saskia Halfmouw, Ik denk dat ik ontvoerd ben door Pim Lammers en Hotel Bonbien door Enne Koens.

Voor groep 7 en 8 staat op de lijst: Mijn jaar in een tent door Tiny Fisscher, De meestervervalser door Annemarie Jongbloed, Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis door Sanne Rooseboom, De jongen met negen wensen door Helen Rutter, vertaald door Mijke van Leersum en Joyce Sengers-Bekkers en Hoe voed ik mijn ouders op? door Stine Jensen en Frank Meester.

Makkelijk Lezen lijst
Daarnaast is er een Makkelijk Lezen lijst, speciaal voor kinderen die met tegenzin een boek oppakken of met leesproblemen worstelen. Op de lijst staan acht boeken voor de groepen vijf tot en met zeven. 

Voor groep 5 en 6 staat op de lijst: Mama is minister-president door Ody Neisingh en Marieke Visser, Betrapt door Caja Cazemier, Geloof nooit je broer door Marjon Hoffman en Allemaal gezinnen door Felicity Brooks, vertaald door Els Peeters.

Voor groep 6 en 7 staat op de lijst: De duistere diepte door Hans Jørgen Sandnes, vertaald door Lammie Post-Oostenbrink, roblemenmagneet door Zanib Mian, vertaald door Edward van de Vendel, Timo en de oppasninja door Lisa Boersen en Dit is onze wereld door Tracey Turner en Åsa Gilland, vertaald door Denise Bos. 

Spel ontwerpen
Tijdens de boekenweek in oktober kunnen leerlingen een eigen spel ontwerpen gebaseerd op hun favoriete kinderboek. Het winnende ontwerp wordt echt uitgegeven en geproduceerd. De wedstrijd is in samenwerking met Stichting Speelgoed van het Jaar, themapartner van de Kinderboekenweek 2023. De winnaars worden gekozen tijdens het Spellenfestival op 4 november. De inschrijving loopt van 1 september tot en met 15 oktober 2023. Je kunt je hier met je school aanmelden.

Boekenjacht
In het hele land vindt een grote Boekenjacht plaats tijdens de Kinderboekenweek. In kranten en tijdschriften zoals AD, Tina, Donald Duck, Zo Zit Dat en Kidsweek kun je een poster vinden over de Boekenjacht. Ook kun je hier de poster downloaden. Het plan is dat je deze uitprint en achter je raam plakt met je lievelingsboek ernaast. Door mee te doen laat je niet alleen zien wat jij thuis leest, maar ook wat anderen lezen. Op deze manier kun je op Boekenjacht en leesinspiratie opdoen bij jou in de buurt. Ook is er een winactie aan verbonden. Stuur uiterlijk 15 oktober een foto in van jouw Boekenjacht-raam via de qr-code op de poster en maak kans op een chille leeshoek met Donald Duck-zitzak en een kast vol boeken. 

Lespakket
Scholen kunnen bij de CPNB een lespakket aanvragen om de Kinderboekenweek mee te vieren. De scholen ontvangen dan promotiemateriaal en lessuggesties passend bij de boeken rondom het jaarlijkse thema. 

Prijzen
Op vrijdag 29 september 2023 maakt CPNB welke boeken dit jaar de Gouden Griffel en de Gouden Penseel winnen.

Laura van de Bult


Oproep: Anna 20 jaar jong. Deel je leeservaringen

woensdag, 1 mei 2024

Anna, het kinderboekenfiguur uit de boeken van de Vlaamse kinderboekenmaker Kathleen Amant, is 20 j...


Nieuws: Amerikaanse auteur Paul Auster overleden (1947-2024)

woensdag, 1 mei 2024

De Amerikaanse auteur Paul Auster overleed gisteren aan longkanker, meldt zijn vriend en collega-au...


Nieuws: Nominaties Poëziedebuutprijs 2024 bekendgemaakt

dinsdag, 30 april 2024

Voor de achtste keer op rij reiken de Vlaamse organisaties Poëziecentrum en deAuteurs de Poëziede...


Nieuws: Aantal boekwinkels afgelopen jaar gestegen

dinsdag, 30 april 2024

Fijn boekennieuws van het Centraal Bureau van de Statistieken (CBS). Gisteren publiceerde deze over...