Een kerstverhaal

Zaterdag, 16 december, 2017

Geschreven door: Charles Dickens
Artikel door: Marjon Nooij

Hoe een klassiek verhaal anno 1840 nog altijd zo mooi kan zijn

[Recensie] Londen: Het is circa 1840 en de Kerstdagen zijn in aantocht. Een tijd waar iedereen naar uitkijkt. Dagen van vreugde, liefde, samenzijn en een gezellige familiesfeer. Ebenezer Scrooge, die alleen maar denkt aan werken en veel geld verdienen, zodat hij zoveel mogelijk kan oppotten, is een verzuurde, inhalige en gierige man. Hij gunt een ander nog minder dan niets en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Ebenezer vindt Kerst eigenlijk maar onzin en hij baalt er enorm van dat niemand met Kerst gewoon aan het werk is.

Zijn neefje komt bij hem langs om hem uit te nodigen voor het Kerstdiner, maar Ebenezer heeft daar vanzelfsprekend geen zin in en stelt zijn neefje de vraag: “’Wat is Kerst meer voor jou dan een tijdstip om rekeningen te betalen zonder dat je geld hebt, om vast te stellen dat je een jaar ouder bent geworden en geen uur rijker; een tijd om je boeken af te sluiten en te zien dat elke post erin twaalf maanden rond volstrekt in je nadeel is.”

De Geest van Jacob Marley

Zijn zakenpartner Jacob Marley is zeven jaar geleden overleden en zijn geest komt spoken in het donkere en koude huis van Ebenezer. De Geest heeft eindelijk de kans om hem de les te lezen en hem te waarschuwen dat, wanneer hij zichzelf niet gaat veranderen, hij hetzelfde lot zal moeten ondergaan als Marley; veroordeeld zijn om over de aarde te zwerven na zijn dood:

“’Hoor mij aan!’ riep de Geest. ‘Mijn tijd is bijna om.’
‘Dat zal ik doen,’ zei Scrooge. ‘Maar wees niet hardvochtig voor me! Niet te bloemrijk, Jacob! Alsjeblieft!’
‘Hoe het komt dat ik nu voor jou verschijn in een zichtbare vorm kan ik je niet zeggen. Ik heb vele, vele dagen onzichtbaar naast je gezeten.’
Dat was een aangenaam idee. Scrooge huiverde en wiste het zweet van zijn voorhoofd.
‘Dat deel van mijn straf is niet licht te dragen,’ ging de Geest verder. ‘Ik ben vanavond hier om jou te waarschuwen, zodat je wellicht nog een kans en wat hoop hebt om aan mijn lot te ontkomen. Een kans en wat hoop door mijn toedoen, Ebenezer.’
‘Je bent altijd een goede vriend voor me geweest,’ zei Scrooge. ‘Dank je!’
‘Je zult gekweld worden,’ ging de Geest verder, ‘door Drie Geesten.’
Scrooge’s mond viel bijna even ver open als die van de Geest gedaan had.’”

Wanneer Scrooge later gaat slapen komen de drie Geesten één voor één bij hem langs en laten hem drie dingen zien; de gebeurtenissen in het leven van Scrooge die hem tot deze onaangename man hebben gemaakt, de armzalige Kerstdagen van het gezin van zijn boekhouder Bob Cratchit en zijn zieke zoontje Tim, en als laatste, zijn grafsteen met de tekst: “Hier rust een gierige en onaardige man.” Ook ziet hij dat het gezin Cratchit zonder Tim het volgende Kerstfeest zal vieren.

Langzaam maar zeker lijkt Ebenezer Scrooge toch te beseffen dat hij zijn leven moet veranderen ook voor hem wordt de Kerst een feest van saamhorigheid. In wezen is Scrooge toch ook een eenzaam man en de ontmoeting met de zieke Kleine Tim Cratchit laat zijn koude hart ontdooien. Hij gaat alsnog in op de uitnodiging van zijn neefje, geeft een flink bedrag aan de collectanten, zijn boekhouder Cratchit krijgt loonsverhoging en voor Kleine Tim, die gelukkig niet is doodgegaan, zal hij als een tweede vader zijn.

Charles Dickens’ Een Kerstverhaal is een prachtige Victoriaanse allegorie van de eenzame en zure Ebenezer Scrooge. Ernst van Altena heeft A Christmas Carol prachtig vertaald en heeft de sfeer van het verhaal niet veranderd. Het gebruik van de frisse, moderne taal maakt het minder stijf en formeel, zodat de kinderen van nu ook nog kunnen genieten van dit Klassieke Kerstverhaal. De cover is kleurrijk en fris. Het is echter wel een gemis dat er geen illustraties in het boek verwerkt zijn. Mooie plaatjes spreken kinderen juist tot de verbeelding, zodat het niet alleen een voorleesboek is, maar ook een kijkboek geweest zou zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, dit klassieke kerstverhaal is nog altijd actueel en het blijft prachtig om te lezen en voor te lezen. Een toepasselijk cadeau voor de feestdagen.

Over de auteur

Charles John Huffam Dickens (07 februari 1812 – 09 juni 1870) was tijdens het Victoriaanse tijdperk één van de belangrijkste Engelse auteurs. Hij was de eerste literaire kroniekschrijver en hij bleef de populairste schrijver in Engeland tot na de Eerste Wereldoorlog. Zijn verhalen zijn doorspekt met humor en cartooneske karakters. Dickens haalde in zijn verhalen vaak sociale misstanden aan. De kroniek The Pickwick Papers verscheen vanaf 1836 elke maand en daar verwierf hij grote bekendheid mee. Andere werken van zijn hand zijn: Oliver Twist, Nicholas Nickleby, The Old Curiosity Shop en Barnaby Rudge, het deels autobiografische David Copperfield, Great Expectations, en A tale of two cities.

Eerder verschenen op Met de neus in de boeken


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.