Een leven lang

Zaterdag, 9 mei, 2020

Geschreven door: Jerrad Hoff
Artikel door: Paula van Mourik

Als het leven een nachtmerrie wordt

[Recensie] Hoofdpersoon in Een leven lang is Brianna. Gelukkig getrouwd en moeder van drie kinderen. Net als haar moeder Sarah Miller is zij een succesvol schrijfster. Samen met haar grote liefde Jake en hun kinderen leidt zij een fijn leven aan de oostkust van de VS. Brianna beseft dat er maar weinig nodig is om gelukkig te zijn en geniet met volle teugen van alles wat op haar pad komt. Totdat een gewone, alledaagse keuze hier een einde aan maakt en Brianna van de hemel in de hel terecht komt.

Een leven lang is het vervolg op Een leven geleden en is net als dit laatste boek een bijzonder mooi en hartverscheurend verhaal.  Een tearjerker pur sang, eentje die je niet onberoerd zal laten. Omdat in Een leven lang verwezen wordt naar het verleden van Brianna, is het aan te raden eerst Een leven geleden te lezen.

De recensies over Een leven lang zijn lovend. En dat is zeer terecht. Direct vanaf de eerste pagina word je in het verhaal meegezogen en leef je mee met het wel en wee van Brianna. Je voelt haar vreugde, maar zeker ook haar pijn en verdriet.

“In de stilte van de nacht lijkt het verdriet het grootst.

Boekenkrant

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amerika. Dat is een bewuste keuze van de auteur. Hij geeft de voorkeur aan verhalen die buiten Nederland plaatsvinden, in omgevingen die hij niet als zijn broekzak kent, en met mensen die hij niet op straat ontmoet of al jarenlang tot zijn vriendenkring rekent. Als jongen is hij opgegroeid met boeken, voornamelijk uit de VS. Daarnaast woont een groot deel van zijn familie in Amerika en Canada.

Een klein minpuntje zit in het feit dat de auteur een personage in Een leven lang een naam heeft gegeven die sterk overeenkomt met een figuur uit een zeer bekende filmserie. De lezer die dit personage herkent zal daarom geen eigen beeld kunnen vormen van de persoon die Hoff heeft willen creëren.

In Een leven lang komen verschillende thema’s aan bod zoals liefde, verlies, familie en bovenal levenskracht. Nadat Brianna’s leven een dramatische wending heeft gemaakt, komt zij voor de keuze te staan hoe nu verder. Het is heel mooi om te lezen hoe Brianna de tijd neemt om alles een plek te geven en om het leven in al zijn facetten weer te omarmen. De auteur had er voor kunnen kiezen om dit proces snel te laten verlopen, maar dat doet hij niet. Daardoor komt het verhaal ook levensecht over en kan je als lezer alleen maar sympathie en liefde voelen voor Brianna.

Een leven lang is een aangrijpend en actueel verhaal die je doet beseffen dat je de dag moet plukken, want morgen is ons nooit beloofd.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Een leven lang

Zon van de nacht

Een leven geleden