"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

November

Zaterdag, 11 februari, 2023

Geschreven door: Thomas Olde Heuvelt
Artikel door: Ingrid den Oudsten

Intrigerend bovennatuurlijk maar wel wat traag

[Recensie] Thomas Olde Heuvelt is bekend van boeken als Hex, Echo en Orakel. In November, zijn nieuwste boek, is Bird Street in Lock Haven, Washington de gelukkigste straat van de Verenigde Staten. De bewoners van deze straat wonen in de prachtigste huizen, hebben geweldige carrières en een goede gezondheid. En uiteraard zijn de kinderen ook perfect. Tenminste, tot het november wordt, want dan breken de Donkerder Dagen aan en keert het voorspoed zich tegen hen. Om dit ongeluk te keren moet een offer gebracht worden: iemand moet sterven in de bossen achter hun huizen. De grote vraag is: hoeveel is een mensenleven waard?

Het verhaal wordt verteld vanuit de vier leden van het gezin Lewis da Silva: vader Ralph, moeder Luana, de 15-jarige dochter Kaila en de 10-jarige zoon Django. De personages zijn goed beschreven. Je leest de gedachten van een tienjarige jongen of je gaat mee door een zware periode met een depressieve 15-jarige puber. Via hen kom je ook meer over de andere bewoners van de straat en de onderlinge verhoudingen te weten.

Onderhuidse spanning
De schrijfstijl van Olde Heuvelt is beschrijvend en neemt je me naar het leven in Lock Haven. Het verhaal is soms langdradig, maar wel met onderhuidse spanning. De sluier die de Donkerder Dagen over de straat legt wordt steeds zwaarder en gevoelens en acties van de bewoners van Bird Street worden ook steeds duisterder. En dan heb je ook nog onverwachte twists. Door het aankaarten van onderwerpen zoals euthanasie, zelfmoord en bipolaire stoornis raakt het je en denk je daar over na.

Deal met de duivel
De deal die ze gemaakt hebben met de duivel zorgt ervoor dat alle buren op elkaar zijn aangewezen en een blind vertrouwen in elkaar moeten hebben. De vraag hoever je wil je gaan om de voorspoed te behouden drijft de bewoners uit elkaar. Hoe kan je elkaar nog recht in de ogen kijken na alles wat je weet en hebt gedaan?

Boekenkrant

November gaf mij geen ultieme voldoening. Dat ligt niet aan de schrijfstijl van Thomas Olde Heuvelt, want het is een goed geschreven spannend boek met bovennatuurlijke elementen en goed uitgewerkte personages. Maar het verhaal is te langzaam en geeft niet het gevoel dat je moet doorgaan met lezen.

Eerder verschenen op Boekencast