"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Pinkeltje in het Dolfinarium

Vrijdag, 12 april, 2024

Geschreven door: Studio Dick Laan, Arne van der Ree
Artikel door: Edwin Stok

Het lot van aangespoelde dieren op de Nederlandse kust

Dit Pinkeltje boekje uit 2016 Pinkeltje in het Dolfinarium, gaat over het lot van aangespoelde dieren op de kustlijn van Nederland, en heel bijzonder over de jonge bruinvis Snuffer die aanspoelt en naar het Dolfinarium wordt gebracht. Pinkeltje & Pinkelotje komen net terug van hun avontuur in het Rijksmuseum als ze over het IJsselmeer vliegen op de rug van meneer Raaf en ze daar een aangespoelde bruinvis zien liggen. Pinkeltje en Pinkelotje trekken zich het lot van dit dier aan en volgen hem naar het Dolfinarium, waar het dier wordt opgevangen.

Ze zetten een ontsnapping op touw om de bruinvis Snuffer te herenigen met zijn moeder in de Waddenzee. Een heel leuk boekje voor onze jonge lezertjes. Een boekje met leerzame informatie, een band tussen Pinkeltje & Pinkelotje en de dieren, uitleg plus toeristische informatie over het Dolfinarium, en uiteraard een happy end.
Wat open en onbeantwoord blijft, is het gerestaureerde surrealistische zelfportret van Pinkel Pablo (Picasso) wat Pinkeltje en Pinkelotje meebrachten uit het Rijksmuseum in Amsterdam. Het schilderij wordt opgerold in de klauwen van een vogel terug gestuurd naar Pinkeltjesland …   maar of het daar ooit aan is gekomen?

Wereldreiziger
Deze ’tussen-generatie’ van Pinkeltje boekjes, de eerste nà de officiële reeks en vóór de nieuwe reeks in 2022, brengt Pinkeltje wèl naar Nederland, maar laat hem niet direct na een avontuur terug keren naar Pinkeltjesland.

Dat heeft twee gevolgen. Op de eerste plaats weten we niet of het goed afloopt, en op de tweede plaats verandert de wereldreiziger Pinkeltje (te veel) in een Nederland-reiziger:  (Zeeland, Friesland, Texel, het Rijksmuseum, het Dolfinarium, Madurodam, het Spoorwegmuseum, Diergaarde Blijdorp, de Efteling, “Pinkeltje is overal thuis”) Het zijn allemaal Nederlandse (nieuwe) avonturen geworden. Waar is de wereldreiziger gebleven?

In Pinkeltje in het Spoorwegmuseum gaan we even de avonturier en wereldreiziger terug zien. Maar dat is voor de volgende recensie.



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow