"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Fietsen rond de voormalige Zuiderzee

Zaterdag, 24 september, 2022

Geschreven door: Marica van der Meer
Artikel door: Evert van der Veen

Historisch getinte fietstocht

[Recensie] Toen in 1932 de Afsluitdijk werd voltooid, werd de Zuiderzee het huidige IJsselmeer en ontstond ook de naam Waddenzee. Daarom worden ook de eilanden Texel, Vlieland en Terschelling in deze tocht opgenomen. Dat is prachtig natuurlijk en de omweg is zeer de moeite waard maar het vergt ook wel de nodige voorbereiding vanwege de beperkte verbindingen tussen deze eilanden. Het is de vraag of dit in de praktijk wel zo handig is want het maakt de tocht wat ingewikkelder, langer én duurder vanwege de diverse veerverbindingen.

In totaal omvat de fietstocht dan 500 kilometer en 80 kilometer over water en duurt hij 16 dagen. Natuurlijk kun je er langer over doen door bijvoorbeeld enkele dagen op de eilanden te verblijven. Als je daar toch bent, lijkt mij dat zeer de moeite waard. De fietstocht is in dit boek opgedeeld in 4 trajecten en elk traject bestaat uit 2 – 4 dagen.

Het boek is mooi uitgegeven met vele kleurenfoto’s en heeft 16 uitneembare kaarten op schaal 1: 100.000. Een mooi idee maar ik denk dat daar niet meer zoveel gebruik van zal worden gemaakt in onze digitale tijd. Handig is wel dat de route op deze kaarten is gemarkeerd, dus bij de voorbereiding en voor het overzicht zijn ze in elk geval wel handig.

Fietsen rond de voormalige Zuiderzee is een boek uit de praktijk, van iemand met ruime ervaring. Dat merk je aan de aandacht voor vervoersmogelijkheden – de aanwezigheid van treinstations – en praktische tips voor het lezen van kaarten en mogelijkheden voor verblijf.

Boekenkrant

Na een kort historisch overzicht volgen de 4 trajecten, steeds met een algemene typering van de streek en de plaatsen die je tijdens de tocht tegenkomt. Daar wordt ook enige informatie over gegeven, niet al teveel maar wel genoeg om er iets meer historisch beeld bij te hebben. Ook zijn er kaders waarin thema’s die met de streek zijn verbonden, worden uitgelicht. Zo is er aandacht voor onder ander de VOC, de Zaanse huisjes, de Larense School die bestond uit een groep kunstenaars van 1860 – 1900, de Hollandse Waterlinie, architect Pièrre Cuypers en het Jopie Huisman museum in Workum. Het Zuiderzee museum in Enkhuizen wordt ook kort benoemd maar had misschien iets meer uitgelicht kunnen worden gezien de sterke relatie tot de fietstocht.

Er is enige aandacht voor de geschiedenis in kaders over bijvoorbeeld Willem Barentsz van Terschelling, de legende over het vrouwtje van Stavoren en de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

Aardig is verder dat er karakteristieke personen worden uitgelicht: een boer op Marken, een stadbeiaardier in Enkhuizen, een visser en walvisverzamelaar van Texel, een scheepswrakduiker van Terschelling, een kunstschilder uit Hindelopen en een botterschipper uit Bunschoten-Spakenburg.

Marica van der Meer is geboren in Workum. Zij is een groot liefhebber van fietsen en publiceerde vergelijkbare boeken met fietstochten in Nederland Fietsen langs de elf steden van Friesland en Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee.

Dit boek is een waardevolle aanvulling in haar reeks van Nederlandse fietstochten.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur: